1. Mikor van szükség gyökérkezelésre?

A fog anatómiai felépítését tekintve a fog belsejében helyezkedik el a fogideg, azaz a pulpa. Általában egy fogon belül legalább annyi idegcsatorna van, ahány gyökere van a fognak. Azokban az esetekben van szükség a fogak gyökérkezelésére, amikor valamilyen oknál fogva ez az ideg sérül, gyulladásba kerül.

Milyen tünetei lehetnek?

közös13.png
  • hideg/meleg ingerre hosszú elnyúló fájdalom jelentkezik

  • éjszaka lüktető, sajgó érzést észlel

  • olyan érzése van, mintha a fog “megnőtt volna”, harapáskor/rágáskor érzékeny

  • a fog elszíneződik

  • a röntgenen elváltozás mutatkozik

Ennek okai lehetnek:

  • Fogszuvasodás mélyre terjedése, ami eléri a fogideget

  • Mechanikai beavatkozások: például fogpótláshoz való előkészítéskor vagy tömések készítésekor, amikor a csiszolás során túl közel kerülünk vagy elérjük az ideget

  • Baleseti sérülések (fog törése, repedése)

A gyökérkezeléseket két csoportra osztjuk:

1. Az egyik, amikor a gyökérkezelést még akkor végezzük el, amikor a fogideg vérkeringése megtartott. Ebbe a csoportba tartoznak a fent említett mechanikai és traumás okok, illetve az az eset, amikor a fogszuvasodás közel kerül a fogideghez, és a szuvasodást okozó baktériumok beszűrődnek a fogbélbe, ami miatt a fogbél visszafordíthatatlan gyulladásba kerül.

2. A másik eset, amikor ez a gyulladásos folyamat lezajlott, és a fogideg elhalt. Ez a stádium már sajnos nem okoz fájdalmat, és a páciens úgy vélheti, hogy megszűnt a baj. De éppen az ellenkezője történik. A baktériumok számára az elhalt szövetek - amik a fog idegkamrájában és idegcsatornáiban találhatóak - a legjobb szaporodási feltételeket jelentik. Mivel a fog vérkeringése megszűnt, ezért az immunrendszer védekező mechanizmusai nem jutnak el a baktériumokig, ezért korlátlanul szaporodhatnak. Bizonyos idő eltelte után ezek a baktériumok kijutnak a fog gyökércsúcsa körüli térbe. Ez a folyamat átmenetileg ismét panaszokat okozhat, ami bizonyos idő után megint elmúlik. Ha ez a folyamat tovább halad, a folyamatos bakteriális invázió miatt a fog gyökércsúcsa körül egy baktériumokkal teli “zsák” jön létre, ami mindaddig növekszik, amíg a folyamat oka meg nem szűnik. A fog gyökércsúcsa körül a csontban már ismét van vérkeringés. Itt a baktériumok bekerülnek a vérkeringésbe, ami folyamatos bakteriális jelenlétet eredményez a vérben. Ezt nevezzük gócbetegségnek. Ennek súlyos következményei lehetnek, mert a vérkeringés által a létfontosságú szervekhez is eljutnak a baktériumok például a szívbillentyűkhöz vagy a hormontermelő szervekhez. A leggyakoribb tünetei a gócbetegségnek a izületi panaszok (térd, könyék, csípő), hajhullás, hormonális zavarok.

 

A gyökérkezelés folyamata lépésről-lépésre

A kezelés célja a bakteriális fertőzés megszüntetése a gyökércsatornákban. Mivel ezen a területen nincsen vérkeringés, ezért a gyógyszeres terápia nem jön számításba, hiszen annak a hatóanyagát is a véráram juttatja el a szükséges területre.

1. Az első lépés a diagnózis felállítása.
2. A gyökércsatornák feltárása.
3. A fog gyökércsatornáit ún. kemo-mechanikusan kell megtisztítani, amit speciális gyökérkezelő tűkkel végzünk, amik olyan kialakításúak, mint a fogak idegcsatornái. Ilyen tűkkel a csatornák belső falát reszeljük/tágítjuk, hogy eltávolítsuk a fertőzött fogszövetet. A tűk számára elérhetetlen odalcsatornákat átöblítő folyadékokkal fertőtlenítjük.
4. Kemo-mechanikai tiszítás után kerül a csatornába egy guttapercha nevű, hőre és mechanikai erőre alakítható antibakteriális anyag, ami majd teljesen kitölti a csatorna üregét. A kezelés általában egy vagy két lépésben történik, attól függően, hogy a csatornák milyen gyulladási fokban vannak, illetve mennyire kiszáríthatóak. A fog megkapja a végleges ellátását. 

 

2. Gyökérkezelés áraink

Gyökérzkezelés 1 csatorna 16 500 Ft-tól
Gyökérzkezelés 2 csatorna 19 000 Ft-tól
Gyökérzkezelés 3 csatorna 29 000 Ft-tól
Gyökértömés 1 csatorna 7 000 Ft-tól
Gyökértömés 2 csatorna 9 000 Ft-tól
Gyökértömés 3 csatorna 12 500 Ft-tól
Gyökérkezelésnél felhasznált gépi tű / darab 6 000 Ft-tól
 

3. Gyökérkezelés a CosmoDent Fogászatnál

Mivel a gyökérkezelés hosszadalmas eljárás, rendelőnk igyekszik ezt a beavatkozást a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban elvégezni. Egy alapos vizsgálat után, felállítjuk a diagnózist, röntgeneket készítünk. Orvosaink gépi gyökércsatorna tágító tűket használnak, amelyek rövidebb idő alatt és effektívebben tágítják a csatornákat, mint a hagyományos kézi tűk. Ezek a tűk nagy hajlékonyságuk miatt egyszer használatosak. A gyökértömés behelyezésére is egy biztonságos és gyors eljárást alkalmazunk, amely tökéletes zárást biztosít.

Akik nálunk a gyökérkezelést végzik:

Stefi.jpg

Dr. Bagi Stefánia
fogorvos

Gábor.jpg

Dr. Nagy Gábor
fogorvos


Gyakori kérdések a gyökérkezeléssel kapcsolatban

Hogyan tovább a gyökérkezelés után?
A gyökérkezelés után a fog vérkeringése megszűnik, kiszárad és emiatt törékeny lesz. A fogat meg kell erősíteni. A törékenység elkerülése érdekében vagy kerámia/arany onlay-jel, vagy koronával látjuk el a fogat. Így megelőzhető a gyökérkezelés utáni törés. A gyökérkezelés után elszíneződés is előfordulhat hónapokkal vagy évekkel később, így ezt is meg lehet előzni.

A gyökérkezelés fájdalmas?
A fájdalmat a gyökércsatornában lévő gyulladás okozza, így a kezelés pont a fájdalmat célzott megszüntetni. A beavatkozás maga alapvetően fájdalommentes, hiszen érzéstelenítésben történik.

Minek gyökérkezelni? Úgyis kihúzzák a fogat.
A gyökérkezelés egy utolsó lehetőség a fog megtartására. A legtöbb gyökérkezelt fogat nem kell kihúzni, és hosszú évekig teljes értékű fogként tud működni a szájban. A saját fog jobb mint bármilyen pótlás, könnyebben tisztítható, illetve természetesebb érzést ad.


Szeretne többet megtudni a gyökérkezelésről?
Szeretne tanácsot kérni?

Vegye fel velünk a kapcsolatot és specialistáink segítenek Önnek!