1. Műfogsor fajták és megoldások

A kivehető fogpótlás - más néven műfogsor vagy protézis - egy olyan megoldás, amellyel az elveszített fogainkat tudjuk pótolni. Általában akkor szoktuk javasolni a teljes vagy a részleges műfogsort, amikor már annyi fog hiányzik, hogy az híddal (rögzített fogpótlással) nem pótolható.  

Mivel a műfogsorok ma már teljesen természetesek és élethűek, szinte lehetetlen észrevenni, hogy ha valakinek műfogsora van. Előállításnál, képek alapján, akár a régi fogazat mintáját és színét is figyelembe tudjuk venni, hogy minél inkább hasonlítson az eredeti fogakra.

A protézis legfőbb előnyei többek között:

  • Esztétikai előnyök: Élethű fogak, természetes látvány
  • Megszűnik a foghiány okozta beesett arc, így arcunk visszanyeri eredeti formáját
  • Visszanyerjük a rágóképességünket (a megfelelő emésztés szempontjából ez szinte elengedhetetlen)
  • A foghiány okozta beszédzavart is megszünteti, segít a hangképzésben

Különbséget teszünk a teljes műfogsor és a részleges műfogsor között

reszleges_mufogsor_protezis

Részleges műfogsor vagy protézis

Ha vannak természetes fogak a szájban, akkor a protézist részleges fogsornak nevezzük. A részleges fogsorokban van egy úgynevezett “fém váz”, ami rejtett kapcsok segítségével rögzíti a fogsort a szájban a meglévő fogakhoz, hogy a rögzítés ne látszódjon. A fogsor így stabilan bent marad a szájban, még evésnél sem mozog.

teljes_mufogsor_protezis

Teljes műfogsor vagy protézis

Amennyiben teljes fogatlanság áll fenn (hiányzik az összes fog), akkor teljes kivehető fogsorról beszélünk. Ilyenkor a fogsor az ínyhez tökéletesen illeszkedő kialakításának köszönhetően rögzül az ínyen, valamint a direkt erre a célra létrehozott protézisragasztó segítségével tudjuk még jobban stabilizálni.


Műfogsor lépésről-lépésre

_MG_1688-2.jpg
  1. Konzultáció és állapotfelmérés, a harapás és az arcforma vizsgálata
  2. Lenyomatvétel és a technikusi munka. Folyamatos együttműködés a páciens, a fogorvos és a technikus között.
  3. Átadás és finomítás, hogy a lehető legtökéletesebb illeszkedést érjük el.
 

2. Műfogsor árak

Teljes kivehető műfogsor (protézis) - alsó vagy felső 140 000 Ft-tól
Teljes műfogsor / protézis implantokkal 465 000 Ft-tól
Részleges műfogsor / protézis 140 000 Ft-tól
Műfogsor / Protézis alábélelés 30 000 Ft-tól
 

3. Műfogsoros megoldások a CosmoDent-nél

Amennyiben a teljes fogatlanság esete áll fenn és nem vagyunk elégedettek a műfogsorunk illeszkedésével, ma már van lehetőség stabilabb megoldásra is. Ezt implantátumok segítségével tudjuk elérni. Az implantátumok ebben az esetben kis “foggyökerekként” szolgálnak, amikhez a fogsort különböző kívülről nem látható rögzítő elemekkel - gömbkapcsokkal, stégekkel - hozzá lehet kapcsolni. Így vissza tudjuk nyerni a rendes rágóerőt és akár az almába is bele tudunk újra harapni!

Sokan nincsenek tisztában vele, de a mai modern technikának és specialistáinknak köszönhetően, akár teljesen ki tudjuk váltani a műfogsort rögzített pótlással, fix fogkoronákkal a szájban. Ez az úgynevezett “All on 4” koncepció, amelyben specialistáink különösen nagy tapasztalattal rendelkeznek. Így szinte teljes mértékben vissza tudjuk nyerni a régi fogazatunk által nyújtotta előnyöket. Részletesebben a fogbeültetésről itt olvashat.

Mindig pácienseink igényeihez szabva igyekszünk megkeresni a megfelelő megoldást.

Amennyiben úgy érzi, hogy a teljes vagy akár a részleges fogsor lenne a megoldás az Ön számára, jelentkezzen be hozzánk egy kötelezettségtől mentes és ingyenes konzultációra, és mi szívesen tájékoztatjuk Önt a műfogsorral kapcsolatos részletekről és költségekről.