GYERMEKEKNEK

Ebbe a csoportba a legkisebbektől egészen a vegyes tej és maradandó fogazattal rendelkező gyermekek tartoznak. Ez a korosztály a fogszabályozás szükségessége esetén rögzített készülék viselésére még nem alkalmas .

A célkitűzés ebben a korcsoportban a várható vagy már meglévő tejfogak, majd kialakuló maradandó fogak egészséges fejlődésének támogatása és épségének megőrzése, fogazatra veszélyt jelentő szokások korlátozása, megszüntetése, szükség esetén a későbbi fogszabályzó kezelés bevezetése különböző trainerekkel, kivehető készülékekkel.

Nagyon fontos még ebben a korosztályban a nem teljesen kifejlődött, de balesetet szenvedett maradó fogak szakszerű ellátása, mert így a gyakran erősen traumatizált vagy alig fejlett fognál is elérhető annak csontban való tartós rögzülése.


_MG_2503.jpg

Ebben a korosztályban lehet leginkább valódi megelőzésről gondoskodni, és arányaiban legkisebb ráfordítással hosszú távon egészséget megőrizni, ezért nagyon fontosnak tartjuk már a várandós anyukák illetve kismamák felvilágosítását.

A kommunikációra alkalmas korú gyermekeket szívesen látjuk  egy ismerkedésre, akár a szülők esedékes kontrollidőpontjában is, mert ez jelentősen megkönnyítheti a később esetleges szükséges beavatkozásokat. Hasonló korúak csoportjában néha könnyebb a kapcsolatfelvétel, ezért óvodai környezetben történő rendszeres kontrollvizsgálatban is partnerek vagyunk, de szívesen látunk 4-5 fős gyermek + szülő csapatokat rendelőnkben is az egyszerű kontrollvizsgálatokra.

Gyermekfogszakorvosunk és gyermekekkel foglalkozó dentálhigiénikusunk a legfőbb partner ebben a korosztályban úgy a várandós mamáknál mint a gyermekeknél már tanácsadás szintjén is, mert esetlegesen szükséges kezelések vagy megelőző programoknál ők végzik a beavatkozást.

Speciális baktérium-, illetve nyáltesztekkel valós képet lehet alkotni az egyéni rizikófaktorokról, hogy a megelőzés egyénre szabott és a leghatékonyabb lehessen. Jól együttműködő gyermekeknél a szűk, tisztítás számára hozzáférhetetlen fogbarázdákat tartósan le lehet zárni, úgy, hogy oda baktériumok már ne kerülhessenek, megakadályozva ezeken a helyeken a későbbi szuvasodás kialakulását.