1. Mi a szuvas fog (lyukas fog) és mi az ellátása?

A fogszuvasodás egy bakteriális fertőzés következménye, amely során a baktériumok savtermelése feloldja a fog keményszöveteit és ettől lesz “lyukas” a fog. A fog szerkezete meggyengül, kevésbé lesz ellenálló, érzékenység is előfordulhat. A fogtömés és a betét (inlay, onlay) szolgál a fogszuvasodás ellátására. A szuvasodás kiterjedése határozza meg, hogy milyen eljárást (esztétikus fogtömést vagy betétet) alkalmazunk. A mai modern technológiának köszönhetően fájdalommentesen, és esztétikusan tudjuk ellátni rendelőnkben a szuvas fogakat.
 


Szuvas fog kezelés lépésről-lépésre

közös11.png
  1. Az első lépésben érzéstelenítés mellett eltávolítjuk az összes szuvas foganyagot, így teljesen fájdalommentes

  2. Először kondicionáljuk a zománc illetve dentin felszíneket, majd egy bond nevű fényre kötő anyaggal bevonjuk az üreget. A bond fogja majd összekötni a tömőanyagot a foggal. Ezután következik a tömőanyag vagy kompozit kiválasztása, illetve behelyezése az üregbe. A kompozit fehér, fogszínű, fényre kötő anyag. Az anyagot rétegesen visszük be az üregbe és világítjuk meg, hogy minimalizáljuk a kötési zsugorodást. A kompozit egy jól formálható anyag, amit a fog anatómiai és esztétikai sajátosságainak megfelelően tudunk alakítani.

  3. Utolsó lépésben történik a fogtömés finomítása, kidolgozása. Az esetlegesen elálló széleket elvesszük, majd a harapásnak megfelelően eltüntetjük a “magas” részeket, hogy a harapás kényelmes legyen. Majd egyre finomabb polírozó korongokkal elsimítjuk a fogtömés felszíneit. Így teljesen természetes, fogazatba beleillő lesz a fogtömés.


2. Fogtömés és esztétikus fogtömés árak a CosmoDent-nél

Esztétikus fogtömések 15 000 Ft-tól
1 felszínű fogtömés 15 000 Ft-tól
2 felszínű fogtömés 25 000 Ft-tól
3+ felszínű fogtömés 32 000 Ft-tól
 

3. Esztétikus tömés és fogtömés a CosmoDent-nél

Mivel a kompozit fogtömés készítése egy technika szenzitív eljárás, orvosaink maximális odafigyeléssel, a legmodernebb technológiával csinálják az esztétikus fogtömést. Rendelőnkben nagy múltú cégek legújabb fejlesztésű anyagaival dolgozunk, így tudunk tökéletes, hosszan tartó restaurációkat készíteni.

Esztétikus fogtömés specialistáink:

photos-10.png

Dr. Bagi Stefánia
fogorvos

photos-11.png

Dr. Radó Vilma
fogorvos

 

Gyakori kérdések a fogtöméssel, szuvas foggal (lyukas foggal) kapcsolatban

Jár-e fájdalommal a fogtömés készítés?
Nem, mivel érzéstelenítésben történik.

Érdemes-e az amalgám fogtöméseket lecserélni?
Ez attól függ, hogy alá van-e szuvasodva a fogtömés, illetve vannak-e elálló, éles szélek. Ezt nagyon könnyen el lehet dönteni egy röntgenfelvétellel illetve egy intraorális vizsgálattal. Ha fogszuvasodás található a fogtömés alatt vagy a széleknél nem jól zár, akkor mindenképp javasolt a régi amalgámtömés cseréje.