1. MI A FOGÍNYSORVADÁS ÉS HOGYAN ALAKUL KI?

A fogínysorvadás lehet az idő előrehaladtával végbemenő természetes folyamat vagy valamilyen gyulladásos fogágybetegség következménye. Az előbbit az élet folyamán kialakuló hormonális hatások okozzák: a csont sűrűsége fokozatosan csökken, a fogak csontos ürege lassan visszahúzódik, leépül, és ezt követi az íny is, így a fognyak és a fogak gyökerének felső része szabaddá válik.

Ha a fogínysorvadás fiatal korban alakul ki, annak leggyakrabban az íny vagy a fogágy szöveteinek gyulladása áll a hátterében. Az ilyen gyulladások gyógyításával a parodontológia foglalkozik. Az esetek nagy részében a gyulladást a lepedékből kialakult fogkő okozza. A fogkő porózus szerkezetű, ami már önmagában is irritálja az ínyt, ráadásul a kis lyukacskákban megtapadnak a baktériumok , és olyan anyagokat termelnek, amelyek folyamatosan enyhe gyulladásban tartják a környező lágyrészeket. A baktériumok ellen az immunrendszer igyekszik felvenni a harcot, ami azzal jár, hogy a fogágy csontszövete elkezd lebomlani.

A gyulladás következtében megduzzadt íny sokáig elfedheti ezt a változást, így a fogínysorvadás mértéke csak a sikeres kezelést követően válik nyilvánvalóvá. Ebből a folyamatból a legtöbbször csak annyit veszünk észre, hogy fogmosás közben érzékeny az ínyünk és vérzik is. Ilyenkor hajlamosak vagyunk “kímélni” az ínyt, és vagy nem mosunk fogat, vagy csak nagyon óvatosan, hogy a fájdalmat elkerüljük. Ezzel azonban elősegítjük a lepedék további felhalmozódását és a fogkő megvastagodását, ami tovább súlyosbítja a helyzetet. Ilyenkor a megoldás, ha meglátogatjuk fogorvosunkat, dentálhigiénikusunkat, aki eltávolítja a fogkövet, így megszűnhet a gyulladás, és a tünetek is elmúlnak.

A fogágybetegségnek sok formája lehet, ezek elkülönítésében és a megfelelő kezelés meghatározásában parodontológusaink tudnak segíteni. Bizonyos általános betegségek, rendszeresen szedett gyógyszerek is okozhatnak ínyproblémákat. Ilyenkor a szükséges kezelések is bonyolultabbak, hosszadalmasabbak lehetnek.


Fogínysorvadás kezelés lépésről-lépésre

Screenshot 2018-10-03 at 15.07.16.png
  1. Az első lépés minden esetben a fogkőeltávolítás, a fogfelszínek tisztítása kell legyen.

  2. Amennyiben további kezelésekre is szükség van, ezeket már parodontológusaink végzik. Ilyen kezelések lehetnek az íny alatti, fogak gyökerére felrakódott fogkő eltávolítása, a gyulladt ínyszövet eltávolítása, és a gyógyulást elősegítő gyógyszerek adása.

  3. A gyógyulást követően nagyon fontos a rendszeres kontroll. A fogágybetegség és a következtében kialakuló fogínysorvadás nem fordítható vissza, és akik egyszer már átestek rajta, nagyobb eséllyel esnek vissza. Ezért fontos, hogy alapos otthoni szájápolással, a parodontológussal egyeztetett gyakoriságú ellenőrzésekkel és fogkő eltávolítással a betegség újbóli előfordulását megakadályozzuk.

 


2. FOGÍNYSORVADÁS KEZELÉS ÁRAINK

Parodontológia szakvizsgálat 15 000 Ft-tól
Professzionális Parodontálkezelés szeksztánsonként 45 000 Ft-tól

3. FOGÍNYSORVADÁS KEZELÉS A COSMODENT-NÉL

A fogágybetegségnek nagyon sok típusa, megjelenési formája van. A legtöbb lassan alakul ki, és hosszú ideig teljesen tünetmentes lehet, más esetekben ijesztő tünetekkel - erősen gyulladt, vérzékeny íny, mozgó fogak - és komoly fájdalommal járhatnak. Képzett és tapasztalt parodontológusaink pontosan diagnosztizálják a betegséget, és kiválasztják az elérhető kezelések palettájáról az Ön számára leghatékonyabb kombinációt.

A fogkő eltávolítást dentálhigiénikuasink, a további kezeléseket parodontológus szakorvosaink végzik.

 
dr_holman_agnes_paradontologia.jpg

Dr. Rosta Péter
Implantológia, Parodontológia

photos-8.png

Dr. Tóth Péter
Implantológia, Parodontológia, 
Konzerváló Fogászat