Kétrészes kerámia implantátumok – először Magyarországon a Cosmodentnél


klinikánkon behelyezett cirkónium implantátumok röntgen.jpg

A saját egészséges fogaknál nincs jobb alternatíva, ezért orvosaink a Cosmodentnél igyekeznek a fogakat minél tovább megtartani, azokat úgy helyreállítani, hogy a lehető legkevesebb foganyagot kelljen pótolni. Ha azonban egy fogat már nem lehet megmenteni, a természetes állapothoz legjobban hasonlító megoldást a pótlására az implantátumok jelentik.

A titánium implantátumokat évtizedek óta használják a napi fogászati praxisban, ezért már hosszú távú tapasztalat áll a fogorvosok rendelkezésére. Mechanikai stabilitásuk jó és gondos szájápolás mellett akár életük végéig szolgálják a pácienseket.

Az esetek egy részében azonban az immunrendszer nem megfelelő működése következtében az implantátumok egyes részeiről leváló apró titánium-dioxid szemcsék helyi gyulladást okozhatnak.

A titánium intolerancia kimutatására létezik az ún. Titánstimulációs teszt, (a LaborExpresszben elérhető vizsgálat), amely a vérből mutatja ki a titánium-érzékenység. Mit tehet, ha Ön is érintett? Ez esetben sem kell lemondania az implantációs pótlások előnyeiről, rendelőnkben ugyanis elsőként Magyarországon elérhetővé váltak a Camlog (Camlog Ceralog) és a Straumann (Straumann Pure Two Piece) kétrészes kerámia implantátumai a legújabb kutatások eredményeképpen.

Az új összetételű cirkónium-oxid kerámiából készült implantátumokkal áttörést sikerült elérni: az új implantátumok mind a szöveti reakciókat tekintve, mind a terheléssel szemben jól vizsgáztak a teszteken. Kísérletekben a lepedék=baktériumok megtapadása például 3x kisebb mértékű volt a kerámia felszínen, mint titániumion és az bakteriális plakk/gyulladás okozta csontveszteség is kimutathatóan alacsonyabb mértékű volt cirkónium implantátumoknál. Klinikai tapasztalatunk alapján is az íny nagyon jól reagál a cirkónium implantátumokra, több éve szájban lévő implantátumoknál is gyulladásmentes.

klinikánkon behelyzett kétrészes kerámia implantátum gyógyulás utáni gyulladásmentes íny.jpg

A titániumhoz képest ugyanannak a mechanikai stabilitásnak az eléréséhez nagyobb átmérőjű csavarokat kell gyártani, így vastagabb, jobb minőségű csontra van szükség ezek befogadására. Csontpótlással a legtöbb esetben ki lehet alakítani a megfelelő feltételeket, ez azonban megemeli a költségeket. A nagyobb csontfelszín-implantátum kapcsolódás miatt a várható gyógyulási idő is hosszabb lesz.

Nagy előnyük, hogy a fehér színű kerámiából készült fejek tiszta kerámiából készült koronákkal használva tökéletes esztétikai eredményt adnak, fénytörésük a természetes zománchoz nagyon hasonló, így a természetes fogakhoz megtévesztésig hasonlóak - tartós és szép végeredmény érhető el. A kedvező esztétikai hatást a kerámia implantátumokhoz társuló gyulladásmentes íny szintén nagymértékben elősegíti.

 

Amennyiben felkeltettük érdeklődését jelentkezzen be itt vagy hívjon minket a +36 1 200 13 78-as számon! A kerámia implantátumoknál a protetikai résszel elsődlegesen Dr. Biró Ildikó, valamint az implantációval pedig Dr. Óvári Zoltán és Dr. Tóth Péter foglalkoznak.