Gum Health Day (Egészséges Íny Napja)!


Ne csak a betegségekkel, hanem az egészséggel és annak megőrzésével is foglalkozzunk!

Dr. Tóth Péter, a Cosmodent Fogászati Klinika parodontológusa is fontosnak tartja az Európai és az Amerikai Parodontológia Társaság által bevezetett legújabb osztályozását, melynek során először definiálták az egészséges íny állapotát.

Ön tudja hogyan kell megkülönböztetni az egészséges ínyt a gyulladtól?
Mint minden gyulladásnak, a fogíny megbetegedésének is első és leggyakoribb jele az érintett terület vörös elszíneződése, duzzanata. A kellemetlen szájszag, valamint a fogmosáskor, vagy akár étkezéskor tapasztalt fogínyvérzés is erre utalhat.
Egy otthoni gyorsteszt segítségével Ön is könnyen megállapíthatja, hogy veszélyeztett csoportba tartozik-e…

Screenshot 2019-05-09 at 14.06.44.png
Screenshot 2019-05-09 at 14.18.51.png

Ha úgy érzi, hogy tapasztalja az ínygyulladás jeleit, vagy magasabb rizikócsoportba tartozik, akkor javasoljuk, hogy látogasson el egy szakemberhez. A fogorvos, vagy a parodontológus szakorvos egy gyors és fájdalommentes vizsgálattal pontosan meg tudja állapítani, hogy az Ön ínye egészséges vagy gyulladt, esetleg kezdődő fogágybetegségben szenved. Ennek ismeretében megfelelő kezelést is tud javasolni Önnek. 

Screenshot 2019-05-12 at 9.42.06.png
Screenshot 2019-05-12 at 9.41.27.png

A tüneteket egy speciális szondával (tompa végű vizsgálóeszköz) tudja diagnosztizálni. Erre a vizsgálatra egy egészséges íny nem reagál vérzéssel, egy gyulladt íny viszont igen. Ha a szonda kezd egyre jobban elsüllyedni az ínyben, akkor már nem csak az íny gyulladt, hanem a fogat tartó szövetek kezdenek a kiterjedt gyulladás hatására felszívódni, vagyis fogágybetegség van kialakulóban!

Screenshot 2019-05-10 at 21.02.55.png

Érdemes megemlíteni, hogy az íny gyulladt állapota nem csak a fogágyat, és így a fog szájban maradását veszélyeztetheti, hanem mint gócpont, az egész szervezetre kihathat. Erre a leggyakrabban előforduló példák a szív- és érrendszeri megbetegedések, a terhesség alatt fellépő komplikációk (mint pl. koraszülés) valamint a cukorbetegség. Ennek tükrében kulcsfontosságú elkülöníteni, hogy hol a határ az egészséges íny és a gyulladásos folyamat kezdete között. A teljes gyógyulás érdekében célszerű még korai stádiumban diagnosztizálni, és kezelni a gyulladást. Ilyenkor még vissza lehet állítani a megelőző egészséges állapotot. 

Ne feledje! Az ínygyulladás 100%-ban visszafordítható folyamat, míg a kialakult fogágybetegség már nem! 

A Cosmodent Fogászati Klinika egy új, professzionális szolgáltatás keretében nyújt erre hatékony megoldást. Az iTOP, vagyis az egyénre szabott szájápolási tanácsadás és oktatás során elsajátíthatja az otthoni szájhigiénia helyes technikáját. Ez az első lépés a megelőzés irányába, hiszen a professzionális tisztítás már a gyulladt íny kezelése! 

Gondoljon az ínyére! Őrizze meg egészségét! Ha szeretné, mi segítünk!