Fogpótlási lehetőségek modern eljárásokkal teljesen fogatlan állapotokra


stock-image-24559185-s-2015.jpg

Igen gyakori, hogy a páciensek idő előtt veszítik el a fogaikat és válnak teljesen fogatlanná, melynek leggyakoribb oka az ínygyulladás és a fogak meglazulása. Ennek az orvoslására született meg a kivehető protézis. 

Ahogy az implantációs fogpótlások, a fogkorona, - és hídpótlások elképesztő módon fejlődnek, úgy a kivehető fogsorok is. Számos olyan klinikai szituáció állhat elő, ahol ez a műfogsor az elsődlegesen választandó, továbbá olyankor is jó alternatíva, ha szép és esztétikus megoldást szeretnénk. Ilyen például a nem elégséges csontkínálat, a nagymértékű ínydefektus, vagy valamilyen súlyosabb általános megbetegedés. A kifinomult fogászati anyagoknak és a modern technikának köszönhetően nagyon természetes hatású protézisek készíthetőek, melyek teljes mértékben egyediek, a páciens megjelenésével harmonizálnak. Ennek köszönhetően a műfogsor egy állandóan megújuló, a természetes színeket visszaadó, igazán élethű megoldás a mindennapokban. 

 

image.png

Természetesen vannak olyan klinikai szituációk, amikor kompromisszumos megoldás szükséges, ezért nagyon fontos az alapos tervezés és értékelés. A meglévő szájképletek (ajkak, nyelv, szájpadlás, mosoly) döntően befolyásolják, hogy a készülő műfogsor milyen mértékben tudja visszaadni az eredeti fogak funkcióját. A legfontosabb ezek közül a rágófunkció, a beszéd és az esztétika.

 

  Ez a fajta kivehető fogpótlás nem az átadás pillanatában van készen. Akiknek még nem volt ilyen műfogsoruk, fontos megérteniük, hogy idő kell egy olyan új fogmű megszokásához, ami eddig ismeretlen volt számukra. Ez az időszak, amely körülbelül hat hónapra tehető, szoros orvos-beteg viszonyt feltételez, szükséges a rövid- és hosszú távú kontroll betartása, annak érdekében, hogy a funkció közbeni apró eltéréseket kontrollálni lehessen. Még a legalaposabb tervezés és kivitelezés ellenére is lesznek az evés során korrekcióra szoruló részek. Azonban, ha ebben a megszokási időszakban a páciens rendszeresen visszajár korrekcióra, akkor egy tökéletesen funkcionáló műfogsor születik meg. A fogsor tisztítása, ápolása a szájon kívül történik, továbbá az esetleges sérülések, törések könnyen orvosolhatók. 

Abban az esetben, ha páciens nem elégedett a pótlás stabilitásával és „fixebb” megoldást szeretne, akkor nem szükséges teljesen új fogsort készíteni. Implantátumok beültetésével, szükség esetén csontpótlással lehetőség van a már meglévő pótlást erősebben rögzíteni. Az egyik igen gyakran alkalmazott megoldás, amikor felül és alul négy-négy titán implantátum kerül beültetésre. Az implantátum-fogsor kapcsolata kézzel oldható, a páciens számára nehézségek nélkül kivehető. 

 

stock-image-94826096-s-2015.jpg

Összegezve a műfogsor egy költséghatékony, esztétikus megoldás a rágófunkció helyreállítására.