Fognyaki kopások és ínyvisszahúzódás okai valamint kezelési lehetőségük


A fognyaki kopások és az íny visszahúzódásának a hátterében sok tényező állhat: kóros irányú erők, túl erős fogmosási technika, lepedék, fogkő, kóros fogérintkezés, melyek hatása egyéni hajlam esetén (vékony ínyszerkezet, vékony csontozat, torlódott fogak) még fokozottabban jelentkezhet. A fogak külső felszínén jelentkező ínyvisszahúzódás nem egyenlő általában a fogak körül egyenletesen kialakuló íny- és csontvesztéssel (köznyelven ezt nevezik általában ínysorvadásnak). Mindkét elváltozással a fogászaton belül a parodontológia foglalkozik mint szakág, de a különböző típusú esetek eltérő kezelést és megelőzési stratégiákat igényelnek. Bár ezek a típusú kopások, fogíny visszahúzódások (a fogak csak külső felszínén jelentkezőek) az előrehaladott esetektől eltekintve elsődlegesen nem veszélyeztetik a fogat, a pácienseknek gyakran okoznak kellemetlen fájdalmakat vagy esztétikai problémát.

A lepedék és a fogkő miatt fogínygyulladás, ínyvérzés alakul ki, majd emiatt idővel a fogíny visszahúzódik. Túl erős fogmosási technika szintén okozhat ínyvisszahúzódást és fognyaki kopást. A helyes fogmosási technika (például iTOP) elsajátítása emiatt is nagyon fontos.

Ha az erő a fogakon nem egyenletesen oszlik el, és egy-egy fog túlterhelődésben van, akkor jelentős erő koncentrálódik a fognyaknál, ami szintén a foganyag sérüléséhez vezethet. Ez az erő fogcsikorgatás, fogszorítás és kóros fogérintkezés miatt is létrejöhet.

A fogra ható erők a csontra is továbbítódnak, és csontlebontáshoz, majd ínyvisszahúzódáshoz vezethetnek.


Kezelési lehetőségek:

műtét előtt ill. 10 évvel a rendelőnkben végzett ínyplasztika után

Fogérzékenység esetén a fogérzékenységet csökkentő fogkrém vagy a fogászati rendelőben a fognyak bevonása védőlakkal (“fogínyecsetelő”) sok esetben megoldja a problémát. Ha ez nem hoz eredményt, a fognyakat fedőtöméssel kell ellátni. Ha az ínyvisszahúzódás nagyon zavaró a páciensnek esztétikailag, akkor a tömésen kívül műtéti úton a fognyakat fedni lehet (ínyplasztika). Extrém ritka esetben, ha valakinek erős fognyaki érzékenysége van még ezután is, a fogat gyökérkezelni kell.

Fogcsikorgatás ellen és a fogak túlterhelődésének megakadályozására éjszakai fogvédő készülék használata javasolt. A fognyaki kopás gyakran nem jár fogszuvasodással, ezért nem előrehaladott állapotban maga az üreg kezelést nem igényel. Ha már nagyobb méretű az üreg, a fogérzékenység, és a fogbél védelme miatt a fognyakat ebben az esetben is töméssel kell ellátni.

A terápia része a kielégítő szájhigiénia. A rendszeres rendelői fogkőeltávolítás mellett az egészséges íny megőrzéséhez a rendszeres és helyes fogmosási technika és a fogköztisztítás elengedhetetlen, különben a fogkő újra fog képződni, illetve helytelen fogmosási technikánál a fognyak és az íny tovább sérülhet. Ennek a helyes fogmosási technikának az elsajátításában a dentálhigiénikusok segítenek, rendelőnkben az iTOP technikát javasoljuk és oktatjuk is pácienseinknek.

Egy-egy fog túlterhelődése esetén az éjszakai védősín mellett a helyes harapás ellenőrzése, és szükség esetén ennek beállítása a fogak minimális becsiszolásával vagy felépítésével lehetséges. Komplexebb eseteknél fogszabályozás vagy a fogak betéttel/koronákkal való ellátása is szükségessé válhat, de ezt megfelelő rendelői diagnózissal és a fogazatról készült minták kiértékelésével már az kezelés első fázisában meg lehet állapítani.

A fognyaki kopásokat könnyű diagnosztizálni és jobb még a kezdetén felismerni. Az éves fogászati kontroll során ez szűrésre kerül, emiatt is nagyon fontos minden évben fogászati vizsgálaton részt venni.