Professzionális fogtisztítás


Screenshot 2018-12-20 at 11.27.04.png

Miért van szükség professzionális fogtisztításra?

Mindennapi életünk során fogainkra egy vékony, ételmaradékból, baktériumokból és más anyagokból álló réteg, úgynevezett biofilm képződik. Ez a biofilm egy puha, a fogakról megfelelő otthoni tisztítással is könnyen eltávolítható réteg. Ha azonban ez a biofilm nem kerül eltávolításra, akkor a nyálból beoldódó anyagok megszilárdítják a biofilmet és kialakul a fogkő. A fogkő képződése különösen kifejezett azokon a helyeken, ahol a nagy nyálmirigyek kivezetőnyílásai találhatók, ezek a a területek két oldalt fent a nagyőrlők külső felszínén illetve alul a metszőfogak belső, nyelv felőli felszínén. A fogkő otthoni körülmények között nem eltávolítható, mindenképpen szükség van specialista (dentálhigiénikus) segítségére. A fogkő további biofilm képződésre ad lehetőséget, ami idővel ínygyulladáshoz, majd parodontitishez (fogágygyulladás), és akár fogelvesztéshez is vezethet. Fontos, hogy a biofilm ugyanúgy kialakulhat az implantátumokkal pótolt fogakon is, amennyiben nincsenek megfelelően tisztítva. 

Hogyan zajlik a professzionális fogtisztítás?

A dentálhigiénikus legfontosabb eszköze az ultrahangos depurátor. Ez egy magasfrekvencián mozgó fémeszköz, aminek a segítségével a dentálhigiénikus fellazítja és eltávolítja a fogak felszínén megtapadt fogkövet és biofilmet. Ha nagyon erősen megtapadó, vagy nehezen hozzáférhető területen helyezkedik el a fogkő, akkor szükség lehet kézi eszközök alkalmazására is. A különböző elszíneződések (dohányzás, kávé, tea, vörösbor, stb.) eltávolítására egy speciálisan fogászati használatra fejlesztett homokfújó eszköz is használható. Végül egy polírozókefével, vagy gumival és polírpasztával végig polírozza a fogak felszínét a dentálhigiénikus, amivel a fennmaradó érdességet távolítja el.

Miért lényeges a rendszeres professzionális fogtisztítás?

Általánosan fél évente érdemes professzionális fogtisztításon résztvenni. Ennyi idő alatt képződik ugyanis átlagosan annyi mennyiségő fogkő amit már érdemes eltávolítani. Azonban, ha valamilyen parodontális megbetegedés lép fel, az orvos a terápiát követően javasolhatja egyéni rizikó besorolás alapján az évi három vagy akár négy tisztítást is, a gyulladás mentes állapotot fenntartása érdekében. 

 

Hogyan előzhető meg a fogkő képződése?

 Megfelelő fogmosási technika elsajátításával megelőzhető a lepedék, valamint a fogkő képződése. Fontos, hogy a fogmosást egyénre kell szabni, mivel minden fogazat egyénre jellemző, egyedi vonásokkal rendelkezik. Figyelembe kell venni, hogy a fogkefe mellett mindenképpen érdemes kiegészítő eszközöket alkalmazni – fogköztisztító keféket, vagy nagyon szűk fogközök esetén fogselymet. Ha Ön vagy a dentáhigiénikus úgy érzik, hogy nem eléggé hatékony az otthoni tisztítása, akkor szükséges lehet egy egyénre szabott fogmosási oktatáson részt vennie. Helyes fogmosási technikát elsajátítva akár évi egy fogorvosi kontroll is elegendő lehet!

Screenshot 2018-10-03 at 15.56.01.png