Csontpótlás fogimplantátumokhoz a fogászatban

Tudta, hogy a ma rendelkezsre álló modern technikákkal jelentős csonthiány esetén is sok esetben lehetséges fogimplantátum beültetése és így teljesen rögzített vagy nagyon jól rögzülő fogpótlások készítése?

A fogeltávolításnak nagyon sokféle oka lehet. Leggyakrabban valamilyen gyulladás vagy annak következménye miatt nem tartható egy fog, de baleset vagy túlterhelés áldozatául is eshet.

Mindenek van egy közös utóhatása:
A fog körüli csont valamilyen mértékben károsodik/eltűnik (vagy már a fogeltávolítás előtt részben felszívódott).

Amennyiben nem teszünk ellene, ez a folyamat ép fogágy esetén történő fogeltávolításnál is bekövetkezik (a legóvatosabb foghúzásnál is). A szigorú értelemben vett csontvesztés ebben az esetben sem akadályozható meg – a csont fogat körülvevő bizonyos része “anatómiailag” a foghoz tarozik, így annak eltávolításával ez a csontrész is “eltűnik” – de már fogeltávolításnál lehet gondolni ennek a csontnak a pótlására és speciális technikákkal azt kompenzálni. Ezért nagyon fontos, hogy ha egy fog már nem tartható, annak eltávolítását is kellő tervezés előzze meg!

(Rendelőnkben lehetőség van a későbbi rendeltetéstől függően – tehát, hogy fogimplantátumot szeretnénk beültetni vagy hídtag, esetleg kivehető pótlás kerül majd a fog helyére – a megfelelő csontkonzerválás/felépítés megtervezésére és több használatos technika közül a legmegfelelőbb alkalmazására.)

Amennyiben már fennálló csonthiányt kell pótolni, abban az esetben is – főleg a csonthiány elhelyezkedésétől, méretétől és a későbbi felépített rész rendeltetésétől függően – nagyon sok technika áll manapság rendelkezésünkre.

A teljesség igénye nélkül álljon itt példaképpen néhány “mindennapos eset”:

  1. Fogeltávolítás után leggyakrabban a csont “külső” (arc vagy ajak felőli) része szívódik fel erősebben. Amennyiben ettől függetlenül elegendő a csontkínálat fogimplantátum stabil rögzüléséhez, úgy a beültetéssel egy időben lehet a hiányzó részt pótolni. A csontpótlás saját csontforgáccsal és/vagy állati eredetű csontból származó teljesen steril és szerves anyagoktól mentes csontgranulátummal történik, amit mint egy “takaróval”/membránnal (legtöbbször szintén állati eredetű, steril, szerves anayagoktól mentes) fedünk le és gyakran ezt a membránt kis titan (gyakorlatilag ugyanaz az anyag mint a legtöbb fogimplantátum) szegecsekkel tarjuk a helyén/rögzítjük. Erre a beavatkozásra leggyakrabban a felső frontfogak helyén illetve az összes also foghiánynál lehet szükésg.
  2. Felső eltávolított örlőfogak helyén az arcüreg miatt gyakran nincs elegendő csont az fogimplantátumok rögzítéséhez. Ez lehet anatómiai adottság vagy hosszabb ideje fennálló foghiány esetén az arcüreg “kiterjedése” erre a területre. Az megmaradt eredeti fogmedercsontmennyiségétől illetve az arcüreghez való távolságától függ ilyenkor a szükséges csontfelépítés technikája, mértéke és az implantálás időpontja. Amennyiben fogmedercsontot nem szükséges pótolni, csak az arcüreg irányában kell megteremteni a minimális csontmennyiséget ami az fogimplantátum tartását biztosítja, úgy leggyakrabban az arcüreg külső felszínén egy csontablak készül. Ezen keresztül lehet az arcüreg nyálkahártyáját megemelni és oda a fent említett csontpótló anyagot behelyezni. A meglévő csontmennyiségtől függően ilyenkor az implantáció a csontpótlással egy időben vagy egy gyógyulási időt követően történik. Amennyiben fogmedercsontot is pótolni kell, az már egy nagyobb beavatkozás, leírását lásd lentebb.
  3. Kiterjedt csonthiány általában régebben fennálló foghiány esetén jelentkezik, esetleg a bizonyos ideje hordott kivehető pótlás is hozzájárult már a csont további leépüléséhez. Ilyenkor szükséges lehet a fogmedercsont felépítése, ami “több csont” felhasználást igéynli mint a fent leírt mószereknél. A csonthiány elhelyzkedésétől és méretétől függően itt főleg az also állcsont hátsó területeiről nyert saját kemény csont és a fentebb leírt saját vagy állati eredetű csontgranulátum kerül felhasználásra. Lehetőség van néhány esetben kevesebb saját cont felhasználásával teljesen szintetikus “kemény” membránokat alkalmazni vagy akár előzetesen számítógépes tervezéssel pontosan meghatározni a hiányzó csont formáját – ami egy steril és szervesanyagmentes human donorcsontból kerül utána kifaragásra. Ilyenkor ez kerül a műtét során rögzítésre és a gyógyulási időt követően lehet az fogimplantátumokat behelszeni.

Jelentős csonthiány esetén néha kiterjedt csontpótlás nélkül is van lehetőség fogimplantátumon rögzített fogpótlás készítésére. A két leggyakoribb indikáció:

  1. A rágófogak területén jelentkező jelentős csonthiány, meglévő frontfogak esetében. Itt sok esetben lehetőség van extra-rövid implantátumok behelyezésére, így csökkentve a csontpótlásból adódó rizikókat.
  2. Amennyiben frontfogak is hiányoznak, azok területére több (a hátsó részeken ferdén behelyezett) fogimplantátumra speciálisan az ehhez a módszerhez kifejleszett köztes elemekkel egy teljes fogívnyi fogpótlás rögzíthető (“körhíd”)

Rendelőnkben a fent említett technikák mindegyikét alkalmazzuk és ezekből az indikációnak mindig legmegfelelőbbet tudjuk kiválasztani.

Fogimplantátumokból rendelőnkben a CAMLOG (Comfour rendszer is) és a STRAUMANN (összes impalntátum, SLActive vagy biokerámia is) csontpótló anyagokból pedig a svájci Geistlich illetve a német Botiss cég termékeit használjuk.

Természetesen úgy az implantációnak mint a csontpótlásnak vannak korlátozó tényezői és rizikófaktorai, melyek itt nem kerültek felsorolásra. Tehát nem mindenkinél lehet bármelyik technikát kivitelezni és vannak olyan tényezők is melyek ilyen típusú műtéteket teljesen kizártnak, ezeket egy klinikai vizsgálat keretében lehet meghatározni.

Fogimplantációról itt tud többet olvasni.