CBCT használata a fogászatban


CBCT (Cone Beam Computed Tomography)

A Cone Beam CT (CBCT) elterjedt képalkotó eszköz a fogászatban, amellyel, a hagyományos röntgen felvételekkel (Panoráma, kis röntgen) szemben, egy pontosabb három dimenziós képet tudunk alkotni a fogak állapotáról. Mivel a hagyományos röntgen egy három dimemnziós kép két dimenziós vetülete, sok réteg egymásra vetül, így az anatómiai képletek egymáshoz való viszonyát nehéz megállapítani. Ezen felül a panoráma röntgen felvételeken bizonyos torzulás is elkerülhetetlen. Ezeket a bizonytalanságokat, illetve esetleges pontatlanságok elkerülése miatt használják már egyre elterjedtebb körben a CBCT-t.

Hogyan működik a CT?

A CBCT a pácines feje körül körbefordulva készíti a felvételeket. A szenzor ezeket a felvételeket regisztrálja, majd egy program ezekből a felvételekből a szoftver axiális szeletek sorozatát hozza létre (primer rekonstrukció), amelyek összessége gyakorlatilag a páciens teljes térbeli leképezését tartalmazza. Ebből az adathalmazból a szoftver segítségével állíthatjuk elő azokat a felvételeket, amelyeket a diagnosztikában használunk.

A képen egy fogsor CBCT felvételének a megjelenítése látható:

CBCT-3rd-molar-1.jpg

Milyen esetekben előnyös a CBCT?

Szájsebészetben:
A bölcsességfogak eltávolítása előtt, minden esetben kell valamilyen képalkotó eljárás, hogy a fog gyökere, milyen helyzetben van az állkapocsban lévő, nagyobb ideghez képest. A panoráma röntgenen a gyökér-ideg helyzet nem mindig pontosan meghatározható, viszont a CBCT egy pontos helyzetet tud nekünk mutatni, ami segíti a szájsebész munkáját, az esetleges sérülések elkerülésében.

Gyökérkezelésben:
A fogak gyökér csatornáinak vannak bizonyos anatómiai varianciái, melyek nem minden esetben láthatóak egy hagyományos kis röntgenen. Ilyenek lehetnek, oldal, illetve járulékos csatornák, törések. Bizonyos esetekben a kialakult gyulladásokat - főleg amennyiben azok a fog előtt vagy mögött helyezkednek el - a hagyományos kétdimenziós felvételen elfedi maga a foggyökér. A már gyökértömött fogaknál, amelyek továbbra is panaszosak, nagyon hasznos tud lenni egy CBCT felvétel, hiszen szeletenként lekövethető a tömés, és az esetleges hibák vagy fel nem tárt csatornák láthatóvá válnak, és ezáltal tudjuk azokat korrigálni.

Implantológiában:
A CBCT pontos képet tud alkotni a csontrol, illeve lágyrészekről. Emiatt az implantológiában széles körben használják, hiszen szinte miliméter pontossággal meg lehet határozni, hol mekkora csontkínálat van. Ez igen megkönnyíti az orvos munkáját, mivel pontos biztonsággal tud tervezni, illetve látja, hova tud esetlgesen csontpótlást helyezni. Főleg az arcüreget érintő műtéteknél ad nagyon jó felvilágosítást annak pontos lefutásáról (alakjáról) és esetleges gyulladásairól, illetve az alsó állcsontban fontos idegképletek körüli implantáslásnál segít megelőzni a sérüléseket, pontosan látjuk az ideg pályáját.

Példák:
Az alábbi példa mutatja, hogy az egyszerű röntgenképen nem volt kimutatható a gyulladás a foggyökérnél, míg az a CT felvételen tisztán látható:

RTG felvétel:

CT felvétel:

gyulladas_ct_gyoker.gif